Navigatie overslaan

Hebben jullie ook al gekeken naar het nieuwe VT4-programma Rekening in het rood? Vorige week ging het over een koppel dat meer dan € 60.000 schulden bleek te hebben. Dat kon ook bijna niet anders, aangezien de vrouw des huizes gemakkelijk € 800 uitgaf aan speelgoed in 1 keer. En dan waren de kinderen daar nog niet eens blij mee. “Zijn er nog cadeautjes, mama?” Rekeningen bekeek het koppel niet, die belandden gewoon allemaal ongeopend in dozen.

VT4 programma Rekening in het rood

Na wat nuttige aanwijzingen waarop bespaard kon worden, dacht het koppel dat ze wel konden verhuizen naar een villa die hun per maand € 300 aan huur méér zou kosten. Daar leek het dan ook even de verkeerde kant op te gaan. Maar eind goed, al goed: op het einde van het programma was de vrouw er zelfs fier op dat ze gierig was geworden! Maar wel pas nadat het koppel eerst anderhalf uur door gans Vlaanderen werd uitgelachen om het gat in hun hand.

Deze week mocht een koppel met meer dan €150.000 schulden opdraven in het realityprogramma. Ze hadden hun hele leven lang alles op krediet gekocht, van stofzuiger tot tv, van wasmachine tot meubels, en daardoor kwam er elk jaar nog eens € 25.000 schulden bij. De laatste aanwinst was een gsm van ongeveer € 500. Voor hen was het belangrijk dat de buitenwereld kon zien dat ze er een bepaalde standaard op nahielden, met een Audi als statussymbool voor de deur. Uiteraard met witleren zetels, want dat zagen ze zo graag. Iets later in het programma horen we mevrouw verkondigen dat ze haar Audi no way wil inleveren voor een Skoda, waarbij ze “Skoda” uitsprak alsof ze er een besmetting door zou oplopen.

Het eerste deel van het programma is uitlachtelevisie, niet meer dan dat. De opgevoerde koppels worden belachelijk gemaakt, met als resultaat dat je als kijker in je zetel zit te roepen hoe dwaas ze niet bezig zijn. “Denk toch 2 keer na!

Daarna komt het leerrijke deel van het programma: insert mental coach (daar schreef ik eerst couch) Greet en financieel adviseur meester Elfri De Neve. Als je op zijn site kijkt, zie je een jonge en dunne versie van hoe hij er nu op tv uitziet – bijna onherkenbaar. Maar ik dwaal af. Met de coaches komt er een bezwerend vingertje in het spel. “Je mag niet meer uitgeven dan je verdient.” “Koop niet op krediet.” “Geef geen geld uit dat je niet hebt.” “Koop niets wat niet noodzakelijk is.” Hierbij richten ze zich frontaal naar de camera, alsof ze ons als kijker duidelijk willen maken dat de tips ook voor ons gelden. Ergens deed dit onderdeel me denken aan de preek van een priester, en daar willen we dezer dagen niet te vaak aan herinnerd worden, dacht ik zo.

Eigenlijk is alleen het eerste deel van het programma entertainend, het tweede deel is een pak minder interessant. Leerrijk zou ik het programma dan ook niet bepaald noemen, want er worden geen tips gegeven die ik zelf niet had kunnen bedenken. Ik vermoed dat VT4 met dit programma feelgood tv wil brengen, je moet je als kijker slimmer en beter voelen dan de arme (in de 2 betekenissen) koppels die niet met geld kunnen omgaan. En dat lukt wel een beetje, als je het gênante gevoel van je kan afzetten dat de koppels te kijk worden gezet. Wat die mensen trouwens bezielt om met hun schulden op tv te komen, vraag het mij niet. Als ik schulden zou hebben, zou ik dat nooit op de televisie willen vertellen. Maar langs de andere kant zou ik dan ook nooit iets op televisie willen vertellen, verlegen als ik ben.

Voor mij is dit dan ook meer uitlachtelevisie dan reality tv. Ja, het is realiteit dat er mensen zijn met schulden. Maar hier wordt ook geprofiteerd van een ander zijn miserie, en dat heeft iets pervers, want je kijkt ergens binnen waar je niet binnen wil kijken. Het kan geen kwaad mensen met schulden eens goed wakker te schudden en hen de waarde van geld te leren kennen, maar moet dit werkelijk op tv getoond worden? Voor mij hoeft het alleszins niet, ik heb het wel gehad na 2 afleveringen. Al ga ik misschien niet kunnen weerstaan om het eerste deel van de volgende afleveringen mee te pikken. Lekker pervers van mij.

Weten hoe je met geld moet omgaan, is alleszins makkelijker dan het ook doen. Dus als positieve les uit dit programma kunnen we meenemen dat tweemaal nadenken voor je iets koopt, beter is dan helemaal niet nadenken en gewoon alles kopen wat je wil.

Ahnee wacht. Ik wist dat al.

Advertenties

4 Comments

  • Rune
  • Posted mei 7, 2010 at 9:04 pm
  • Permalink

  Als je op die manier in schuldbemiddeling kan geraken zonder écht veel te moeten afdragen elke maand om dan na 7 jaar schuldvrij te worden verklaard (byebye rente, byebye resterende schulden) dan kan ik het nog begrijpen dat die koppels eens met hun smoelen op tv willen komen. En dan nog een niéuwe auto kunnen kopen of in een grote woning van 900 euro. Je zou voor minder…

  Vraag is natuurlijk hoe waarheidsgetrouw dit programma is op dat vlak.

 1. Heb het ook 2x gezien. Überslecht is het programma niet, maar als persoon met veel last van plaatsvervangende schaamte, is dit programma een hel… 😛

  • nel
  • Posted mei 8, 2010 at 9:11 am
  • Permalink

  Mmm ook eens gekeken naar het programma! En eerlijk! Dit zijn volgens mij echt situaties uit de realiteit. Ik werk in het buitengewoon onderwijs. En de leerlingen die we opvangen komen vaak uit sociaal erg lage milieus. Je hoort de gekste verhalen, van waar ze hun geld aan uitgeven… Je houdt het niet voor mogelijk. De tips zijn voor deze mensen dan ook wel nuttig. De vraag is alleen of ze ook in staat zijn om ze effectief ook uit te voeren als je ze niet bij de hand neemt.
  Toch vind ik het vooral erg, dat na 7 jaar de schulden die nog resten worden kwijtgescholden (zeg ik het juist? ik hoorde dat zo), waarom zou je dan nog een lening aangaan? Om 30 jaar af te betalen?

  Wij proberen alleszins de kinderen op school te mobiliseren om goed om te gaan met geld (of we daar ook echt in slagen weet ik niet), maar dan moet je ook thuis een voorbeeld zien eh.

  Fin, ik kijk er wel naar… Uit nieuwsgierigheid… Ok label me nu maar als “ramptoerist” 🙂

 2. @ Rune: Voor die schuldbemiddeling hoef je niet op tv te komen, dat kan je zo ook. Dus daarvoor zou ik het zeker al niet doen. 😉

  @ Nel: Jij ramptoerist! 😛 Ik vrees alleen dat zo’n programma’s niet werken bij de doelgroep waar ze het nuttigste voor zijn. Al zou het misschien geen slecht idee zijn om hen te verplichten ernaar te kijken.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: